Kde sa žije najlepšie v Trenčianskom kraji? Obec s takmer tritisíc obyvateľmi zabodovala


V Trenčianskom kraji sa najlepšie žije v malebnej obci pri Ilave

Foto: Kde sa žije najlepšie v Trenčianskom kraji? Obec s takmer tritisíc obyvateľmi zabodovala Foto: Mesto Trenčín, Obec Košeca

V ktorých mestách a obciach Trenčianskeho kraja sa žije najlepšie? Podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý zostavuje rebríček kvality života v slovenských samosprávach sú na tom veľmi dobre mestá Ilava a Trenčín, ktoré sa v celoslovenskej konkurencii umiestnili v prvej stovke najkvalitnejších miest na život na Slovensku. Na opačnom konci skončili Bánovce nad Bebravou či Brezová pod Bradlom. Celkovo sa hodnotilo 2 924 samospráv po Slovensku.

O kvalite života v Trenčíne a Ilave svedčí pomerne vysoký počet miest v materských školách, nízka nezamestnanosť, ale aj nízky počet trestných činov v prepočte na 1000 obyvateľov.

NKÚ v hodnotení kvality života berie do úvahy aj iné parametre, ktoré ovplyvňujú život občanov v konkrétnom meste alebo obci. Kompletný rebríček sa nachádza na webovej stránke úradu.

„Občan jednoducho vyhľadá obec, o ktorú sa zaujíma a získa prehľad o konkrétnych ukazovateľoch, ako je napríklad nezamestnanosť alebo vzdialenosť k najbližšej nemocnici. Podľa bodového hodnotenia, kde môžu samosprávy získať maximálne 3 000 bodov, sú obce s najvyšším bodovým ohodnotením považované za najkvalitnejšie pre život,“ priblížila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Dôležité sú ukazovatele ako bezpečnosť, vzdialenosť od školy, kultúrneho zariadenia, či skládky odpadov.

Kvalitu života v jednotlivých mestách a obciach ukazuje aj interaktívna mapa na stránke NKÚ - čím je územie obce viac zelené, tým sa tam žije lepšie a naopak.


Zdroj: NKÚ

Spomedzi obcí je v Trenčianskom kraji najkvalitnejšiou obec Košeca, ktorá sa nachádza pri Ilave. Tá skončila na 8. mieste. „Musím súhlasiť. Bývame v obcí Košeca a za nás sa tu býva veľmi dobre.Všetko máme po ruke. V obci je všetko, čo človek potrebuje,“ napísala Ingrida.

Ďalšími sú obce Skalka nad Váhom, Pruské či Dolná Súča, ktoré sa umiesnili v prvej dvadsiatke najkvalitnejších miest na život na Slovensku.

Naopak, najhoršie je na tom obec Nová Bošáca, ktorá sa umiesnila na 2 389. mieste, za ňou nasledujú obce Veľké Hoste, Stará Lehota či Omastiná, ktoré taktiež skončili na chvoste rebríčka. Kvalitu života tam ovplyvňuje vyššia nezamestnanosť, pričom v obci Omastiná je na úrovni takmer 5 percenta, ale aj 10 trestných činov na 1000 obyvateľov v priemere, viac ako 10-kilometrová vzdialenosť do najbližšej nemocnice, či 3 až 5-kilometrová vzdialenosť do najbližšej základnej školy. 

 Zdroj: NKÚ

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj