Na Považí vymieňajú storočné elektrické vedenie. Zvýši sa tým ochrana vtákov, ktorých náraz častokrát usmrtil


Na Považí modernizujú elektrické vedenie, ktoré ochráni vtáctvo

Foto: Na Považí vymieňajú storočné elektrické vedenie. Zvýši sa tým ochrana vtákov, ktorých náraz častokrát usmrtil Foto: Reprofoto z príspevku STVR

Na Považí prebieha rozsiahla výmena storočného elektrického vedenia medzi Považskou Bystricou a Hričovom. Staré stožiare nahradili nové, čím sa výrazne zvýši prenosová kapacita siete, čo podporí rozvoj priemyslu v regióne.

Modernizácia tiež prinesie zvýšenú ochranu vtákov, pre ktoré boli elektrické vedenia často smrteľnou prekážkou. Na nové vedenie boli nainštalované stovky špeciálnych odkloňovačov letu vtákov, ktoré majú zabrániť ich kolíziám.

Práve inštalácia reflexných prvkov pomôže vtákom lepšie vnímať vedenie, ktoré môžu nadletieť, podletieť alebo sa mu vyhnúť. Pri Považskej Teplej pracujú na tomto projekte odborníci, ktorí na inštaláciu odkloňovačov využívajú drony. „Odkloňovače inštalujeme dronmi, čo nám umožňuje pracovať bez vypnutia elektrického vedenia a bez poškodzovania prírody,“ vysvetľuje pre STVR pilot dronov Adam Ševčík.


Drony majú výraznú výhodu v tom, že umožňujú efektívne zavesenie až 250 odkloňovačov denne bez toho, aby došlo k prerušeniu dodávok elektrickej energie. Táto metóda sa osvedčila nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, kde slovenský tím realizoval podobné projekty napríklad v Grécku a Francúzsku.

Rekonštrukcia vedenia na Hornom Považí, ktorá zahŕňa aj výmenu starých stožiarov pomocou helikoptér, si vyžiadala investíciu takmer deväť miliónov eur. Súčasťou modernizácie je aj výmena starého zemného lana za nové, kombinované s optickými vláknami, čo umožní efektívnejší prenos informácií.

„Vzhľadom na rastúci počet firiem a ich potreby je zvýšenie prenosovej kapacity elektrickej energie nevyhnutné,“ uviedol Jaroslav Lučan, vedúci montér projektu. Komplexná modernizácia vedenia by mala byť dokončená do konca októbra.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj