Prvé podujatie filmového festivalu HoryZonty prebehne už v nedeľu. Na čo všetko sa môžete tešiť?


Do Trenčína prichádza festival dobrodružných filmov HoryZonty

Foto: Prvé podujatie filmového festivalu HoryZonty prebehne už v nedeľu. Na čo všetko sa môžete tešiť? Foto: trencin.sk, horyzonty.sk

V nedeľu 27. októbra sa uskutoční prvé zo sprievodných podujatí 19. ročníka Festivalu dobrodružných filmov HoryZonty. V rámci festivalu uvidíte okrem hlavného programu aj prehliadku prezentácií detí a tínedžerov zaradenú do sekcie HoryZonty JUNIOR. Konať sa bude o 15:00 hod. v priestoroch Kaviarne na ceste v Katovom dome. Vstup na prehliadku detských prezentácií je voľný.

Detské prezentácie

Do prvého ročníka súťažnej prehliadky sa prihlásili deti od 8 do 13 rokov. Najmladší Viktor Čmárik, v prezentácii s názvom Potulky po skalách predstaví obrázky z lezenia a kajakovania, 9-ročný František Babjak priblíži zážitky z výletu pod Grossglockner a Dolomitov.

Ivanka Makišová sa podelí o zážitky z dobrodružného cestovania obytnou dodávkou po Rumunsku a Anežka Babjaková publikum vezme na Skalnatú chatu a skialpové výlety do jej okolia.

Čo všetko sa dá robiť na bicykli okrem pedálovania a aké triky, skoky a pády patria k vášni 13-ročného bajkera divákom predstaví Matej Tomajko. Prezentácie vo forme fotografií a videí budú deti sprevádzať hovoreným slovom, dĺžka jednotlivých prezentácií bude približne 10 minút a priestor bude aj na divácke otázky,“ píše sa na webe mesta.

Hlavný program

Víťazná detská prezentácia bude zaradená aj v hlavnom 3-dňovom festivalovom programe, ktorý sa bude konať od štvrtka 7. do soboty 9. novembra. Počas troch dní budú môcť diváci uvidieť v divadelnej sále Domu armády výber 24 outdoorových a horských filmov z dvanástich krajín sveta. Vstupenky na festival sú k dispozícii v predpredaji v KIC Trenčín alebo online.


Publikum bude mať prostredníctvom filmových snímok možnosť objavovať krásy našej planéty, horolezectvo, bicyklovanie, kajakovanie, lyžovanie, skialpinizmus, ultrabeh, kiteboarding, lezenie na stromy či vzdušnú akrobaciu. Sedem filmov bude uvedených v slovenskej a jeden v európskej premiére.

Z hostí festivalu sa vo štvrtok večer predstaví Ján Kořínek, horský vodca, lekár vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a dobrovoľný člen horskej služby. Porozpráva návštevníkom o svojich aktivitách v slovenských veľhorách aj o skialpinizme v Nórsku.

Piatkový večer bude patriť českému cestovateľovi, kameramanovi a režisérovi Miroslavovi Haluzovi, ktorý je jedným z predstaviteľov filmu Javari: „Ide o výnimočný cestovateľský snímok zachytávajúci prechod náročným terénom amazonského pralesa a riešenie nebezpečných situácií v odľahlej oblasti Amazónie,“ približuje riaditeľka festivalu Mária Dutková.

V sobotnom popoludňajšom bloku sa publiku predstavia horolezci Martin Krasňanský a Trenčan Michal Mikušinec, ktorým sa ako prvým Slovákom podaril výstup na ikonickú vežu Trango v Pakistane. Posledným hosťom tohto ročníka bude ultrabežec Martin Urbaník. Celý program si môžete pozrieť po kliknutí SEM.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj