Pohotovosť v Púchove skončila, pacienti musia cestovať do Považskej Bystrice


Pacientov na pohotovosti v Púchove neošetria, je totiž zatvorená

Foto: Pohotovosť v Púchove skončila, pacienti musia cestovať do Považskej Bystrice Foto: Mesto Púchov

Ambulantná pohotovostná služba (APS) pre dospelých v Púchove ukončila svoju činnosť v piatok 25. októbra. Súčasnému prevádzkovateľovi skončilo povolenie, a keďže sa do výberového konania Ministerstva zdravotníctva SR neprihlásil žiadny záujemca, pacienti budú odkázaní na služby v Považskej Bystrici. Informovala o tom referentka pre komunikáciu a vzťahy s verejnosťou Mestského úradu v Púchove, Vanesa Čuriková.

Púchovská APS v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Zdravie, ktorú prevádzkovala spoločnosť DŽIVA, má povolenie na prevádzku platné len do 24. októbra. Nový poskytovateľ sa však nenašiel. „Do výberového konania, vyhláseného Ministerstvom zdravotníctva SR, sa neprihlásila žiadna firma ani lekár,“ uviedla Čuriková. Samospráva preto oslovila NsP Považská Bystrica so žiadosťou o pomoc, ktorú nemocnica ochotne prisľúbila.


Na riešení situácie sa intenzívne podieľala aj primátorka Púchova Katarína Heneková, ktorá v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR a predstaviteľmi Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) hľadala spôsoby, ako zabezpečiť prechodné poverenie na poskytovanie APS v Púchove.


„Cieľom pracovného rokovania bolo navrhnúť a prerokovať možnosti zabezpečenia dočasného poverenia pre NsP v Považskej Bystrici na vykonávanie ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých v okrese Púchov. Zariadenie „Zdravie“ vyšlo v ústrety so zabezpečením nájmu, pričom všetky potrebné podklady sú pripravené na poskytovanie pohotovostnej služby pre dospelých v tomto zariadení,“ priblížila Čuriková.

Chýba súhlas lekárov

Aj napriek pripravenosti NsP Považská Bystrica a ústretovosti zariadenia Zdravie však zostáva problém s jednoznačným súhlasom obvodných lekárov v okrese Púchov. Obvodní lekári doposiaľ neprijali podmienky stanovené NsP Považská Bystrica, ktoré platia aj pre lekárov vykonávajúcich APS pre okres Považská Bystrica.

Bez dohody medzi nemocnicou a obvodnými lekármi v okrese Púchov nebude môcť byť pohotovosť v Púchove poskytovaná. Od piatka 25. októbra teda budú musieť pacienti s akútnymi, no život neohrozujúcimi zdravotnými problémami cestovať do Považskej Bystrice. „Všetky podklady sú pripravené, čakáme len na konečnú dohodu s obvodnými lekármi,“ vysvetlila Čuriková.

Primátorka Heneková zdôraznila, že mesto bude naďalej pracovať na tom, aby sa potrebná dohoda uzavrela a pohotovosť mohla byť v Púchove čo najskôr obnovená. Zároveň ocenila prístup považskobystrickej nemocnice a TSK, ktoré prejavili úsilie podporiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre občanov Púchova.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trenčiansky kraj